Het poortgebouw

Beide poortgebouwen zijn gebouwd in 1844 in de stijl van de nog jonge Belgische militaire architectuur. Tijdens de quarantaineperiode deed het rechtergebouw dienst als lijkenhuisje. Er waren een autopsiezaal en een laboratorium in ondergebracht. In het linkergebouw waren bad- en douchekamers ingericht.

Informatie- en verkooppunt

Het linkse gedeelte van het poortgebouw is ingericht als informatie-en verkooppunt. Hier start en eindigt een bezoek aan het fort. Hier maakt u de keuze of u start met een bezoek aan het museum of met de GPS-geleide dijkwandeling. Wanneer u start in het fort ontvangt u oortjes die u later in het belevingscentrum zal nodig hebben. Start u met de dijkwandeling, dan krijgt u een ipod-toestel mee om het spel te starten. Bezoekers kunnen met vragen altijd terecht bij één van de onthaalmedewerkers, zij helpen u met plezier verder! Op het eind van het bezoek komt de bezoeker terug naar het infokantoor om het opdrachtenrapport van het belevingscentrum te printen.

In het infokantoor kan u een maquette van het fort en een schaalmodel van een havenkraan van de firma DP World bekijken. Er staat een infozuil waar u meer te weten kan komen over andere forten en linies en u kan er terecht voor de aankoop van boeken en films over Forten en Linies, zichtkaarten, fiets-en wandelkaarten en het heerlijke BONáPART-bier.

Taverne Liefkenshoek

In het rechtse gedeelte van het poortgebouw is een knusse taverne gehuisvest. De bezoeker kan hier het unieke BONàPART-bier proeven, speciaal gebrouwen voor het fort en enkel hier exclusief te degusteren. Ook snacks, omeletten, verse pannenkoeken, een variatie croques, wafels, slaatjes en tal van ijscoupes zijn hier te verkrijgen. Bij mooi weer is het zonovergoten terras zeker een aanrader. Van hieruit kunnen ook de kids in de gaten gehouden worden wanneer ze zich uitleven op de speeltuigen of wanneer ze kennismaken met de geitjes en kippen op het domein.