Bunkers en uitkijktoren

Op de omwalling kom je verscheidene bunkers tegen. Die werden door de Duitsers gebouwd tijdens de eerste Wereldoorlog. Om in de Eerste Wereldoorlog de Schelde te bewaken, rustten de Duitsers de courtine tussen de bastions Kieldrecht en Doel uit met drie bunkers uit gewapend beton. Het ging om een waarnemingspost en twee schootsbunkers. Zij werden bewapend met een kanon.

In 1917 bouwden de Duitsers een lint van meer dan tweehonderd bunkers in het Wase landschap, van Steendorp tot Vrasene.  De Duitsers verwachtten immers een aanval van de geallieerden op Antwerpen vanuit het Noorden. Die aanval is er dankzij de wapenstilstand van 11 november 1918 nooit gekomen. Een gedeelte van de bunkerlinie is sinds 2002 beschermd als monument.

Kort na de Tweede Wereldoorlog richtte de Belgische Zeemacht op een van de schootsbunkers een uitkijktoren op. De belvedère biedt een adembenemend uitzicht op de scheepvaart op de Schelde, de havenactiviteiten op zowel de linker- als de rechteroever en de industriële vestigingen in de gewezen polders van Sint-Anna-Ketenis en Doel. Ook de vorm van de site Liefkenshoek en de inplanting van de gebouwen zijn van hieruit duidelijk te onderscheiden. De Schelde ligt aan je voeten!