Tentoonstelling 'Vluchtelingen' - Renate Els Aerts (29/03 - 31/07)

1 jul 17

Op het binnenplein van Fort Liefkenshoek staat de installatie ‘Vluchtelingen’ van kunstenares Renate Els Aerts.

De opstelling toont meer dan honderd vluchtelingen op de loop voor oorlog en geweld. Zowel de huidige vluchtelingenstroom als vluchtelingen uit het verre verleden krijgen een plaats in deze trieste karavaan.
De kunstenares toont vluchtelingen ten tijde van WO I, het nazisme, Stalin, de Rwandese genocide, de oorlog in Syrië,... Zowel arm als rijk, jong en oud,... Ze laten alles achter in de hoop op een beter leven of uit angst om het eigen leven.
In deze mensenmassa ook enkele bekende vluchters zoals Henri-Paul Spaak (minister van buitenlandse zaken ten tijden van WO II), Pierre Kompany (vader van Vincent en Francois), Edward Snowden en Julian Assange (moderne klokkenluiders).

Elk beeldje heeft een eigen gezicht, een eigen verhaal. Deze verhalen zijn te lezen op de blaadjes die aan de sokkels hangen. De beeldjes werden gemaakt uit keramiek en de stof van kapotte paraplu's. Paraplu's als beschutting of symbolisch "paraplu", je schuift de verantwoordelijheid door naar iemand anders.

Een kleinere installatie toont de vele bootvluchtelingen. Mensen riskeren hun leven en gaan in gammele bootjes de zee op. Ze zijn overgeleverd aan de willekeur van de natuur en mensenhandelaars. Voor deze fragiele installatie gebruikte Els glas en spiegels. Allebei aantrekkelijk, maar breekbaar en gevaarlijk. Zoals de oversteek van de Middellandse Zee zelf.

Meer info en foto’s van deze tentoonstelling staan op de facebookpagina: els renate aerts.