2020 Het jaar van Vijd

5 mrt 20

Gent pakt dit jaar uit met het Van Eyckjaar rond het beroemde schilderij Het Lam Gods. Minder bekend is dat de opdrachtgever voor het schilderij, Joos Vijd, een rasechte ‘Bevereneir’ was.

De middeleeuwers Joos Vijd was behalve kunstminnend en godvruchtig ook zeer ondernemend. Hij was betrokken bij de Beverse inpolderingen, liet het voormalig Wilhelmietenklooster bouwen op de plaats waar nu de Sint-Maartencampus is gevestigd en was de vermoedelijke bouwheer van kasteel Cortewalle.

Een bastaardneef van Joos was ook eigenaar van het landgoed Ter Saksen … en zo zijn er in Beveren nog ettelijke linken te vinden met de vermogende familie Vijd. Iedereen in Beveren is feitelijk een beetje VIJD.

Wist u dat de familie Vijd rijk is geworden van Turf? Kom meer te weten over turf in ons bezoekers- en belevingscentrum.

Voor dit VIJDAWA-jaar stelt gemeente Beveren een heel programma aan u voor om Joos de aandacht te geven die hij verdient!

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in het VIJDAWA -jaar? Bezoek dan de website en volg de facebookpagina @vijdawa.